Generella cupregler

Kolmården Cup följer SvFF:s tävlingsregler för 5-, 7- och 9-mannafotboll med följande undantag/förtydliganden:

5-mannaklasserna

• Resultat redovisas EJ.
  • Regler om ”Retreat line” tillämpas EJ.
  • Vid underläge med 4 eller fler mål får laget som ligger under spela med 5 utespelare tills
    ställningen är lika.
  • Målvakten rullar igång spelet på marken. Ingen utspark är tillåten. Alla motståndare måste så fort som möjligt ta sig till den egna planhalvan när målvakten har bollen i händerna så att målvakten kan rulla igång spelet igen.
  • Spelet vid matchstart, vid mål, halvtid och vid sidlinjespark sätts igång genom att passa bollen på marken. Motståndare måste befinna sig 5 meter från igångsättandet.
  • Inga inkast görs, spelet sätts igång via inspel med fot (sidlinjespark).
  • Mål kan inte göras direkt från sidlinjespark. Om bollen ändå hamnar i mål vid sidlinjespark,
    görs inspelet om.
  • I 5-mannaklasserna är det tillåtet för målvakten att ta upp bollen med händerna vid
    tillbakaspel.
  • Varningar eller utvisningar tillämpas EJ.

7-mannaklasserna:

• Resultat redovisas EJ.
  • Regler om ”Retreat line” tillämpas. ”Retreat line” finns placerad mellan straffområdes- och mittlinje på varje planhalva. Motståndare ska befinna sig bakom denna linje när målvakten ska sätta igång spelet (gäller även när boll är i spel).
  • Utspark är EJ tillåten. Bollen rullas ut, spelas ut med fötterna eller kastas ut av målvakten. Bollen måste vidröra egen planhalva för att bli godkänd som rätt utkast.
  • Målvakt får EJ plocka upp bollen med händerna vid tillbakaspel med fötterna. Görs detta ändå, tillämpas regel om indirekt frispark.
  • Vid indirekt frispark inom straffområdet och om avståndet till mur inte kan vara 7 meter, placeras muren på mållinjen. Om någon spelare rusar mot frisparksskytten innan avspel, kommer varningsregel att tillämpas och frisparken görs om.
  • En spelare som begår ett kraftigt regelbrott får gult kort och får vila sig i minst 5 minuter. Vid rött kort får spelaren inte spela mer i pågående match. Spelaren får ersättas av annan spelare i bägge fallen.

9-mannaklasserna

• Resultat redovisas.
  • Regler om ”Retreat line” tillämpas. ”Retreat line” finns placerad mellan straffområdes- och mittlinje på varje planhalva. Motståndare ska befinna sig bakom denna linje när spelet ska sättas igång från målvakt via inspark. Vid utspark/utkast när bollen är i spel, behöver inte motståndare flytta tillbaka bakom ”Retreat line”.
  • Offsideregeln tillämpas från mittlinjen (EJ från ”Retreat line”)
  • Vid inspark får målvakten spela ut bollen med fötterna från varsomhelst inom straffområdet.
  • Vid indirekt frispark inom straffområdet och om avståndet inte kan vara 9 meter, placeras muren på mållinjen. Om någon spelare rusar mot frisparksskytten innan avspel, kommer varningsregel att tillämpas och frisparken görs om.
  • Vid rött kort får spelaren inte spela mer i pågående match. Spelaren får EJ ersättas av annan spelare i laget.

Samtliga klasser:

• Om någon spelare/ledare/laget bryter mot spelets ”FAIR PLAY” har tävlingsledningen rätt att bryta matchen för att tillrättavisa beteendet. Om beteendet fortsätter kan tävlingsledaren bryta matchen helt och hållet. Det är absolut förbjudet att skrika och gapa mot domaren. Låt oss slippa detta tack.

Spelform

Observera att spelform, speltid och antal matcher kan komma att modifieras om någon klass inte blir full, eller om något lag lämnar återbud.

5-mannaklasserna

• Alla lag spelar minst 4 matcher

7-mannaklasserna

• Dag 1 spelas gruppspel med fyra lag i varje grupp.
    Dag 2 placeras lagen i nya grupper för att få så jämna matcher som möjligt.
  • Alla lag spelar minst 6 matcher.

9-mannaklasserna

• Dag 1 spelas gruppspel med fyra lag i varje grupp. Alla lag inom gruppen möter alla, vilket ger 3 matcher per lag. 3 poäng vid vinst och 1 poäng vid oavgjort. Om några lag hamnar på lika poäng när gruppen är färdigspelad skiljs de åt i följande ordning:
    1. Målskillnad
    2. Flest gjorda mål
    3. Inbördes möte
  • Dag 2 spelas finalspel i form av ett A- och ett B-slutspel. Alla lag får spela kvartsfinal, semifinal och final eller placeringsmatch, vilket ger 3 matcher per lag. Oavgjorda matcher under finalspelet avgörs med straffar (3 straffar per lag, därefter varannan straff). Alla i laget måste slå var sin straff innan en straffskytt får slå sin andra straff. Det är inte tillåtet att byta målvakt i straffläggningen. Målvakten får dock slå en straff om denne vill.
  • Speltid

• 5-mannaklassernas matcher spelas i två halvlekar om vardera 14 minuter
    • 7-mannaklassernas matcher spelas i två halvlekar om vardera 15 minuter
    • 9-mannaklasserna spelas i en halvlek om 30 minuter

Hjälp våra huvuddomare

Bägge lagen i respektive match tillser att man har en person som hanterar en sidlinjesflagga var. Detta för att hjälpa huvuddomarna på bästa möjliga sätt. Vid osäkerhet gäller huvuddomarens beslut. Hjälp dem ordentligt, alla våra domare är under utbildning. Detta gäller EJ 9-mannaspel då cupen har sina egna linjedomare på plats.

Överåriga spelare

Alla lag har rätt att använda en överårig per lag oavsett klass. Denne får endast vara född året före aktuell åldersgrupp och ska anges i samband med upprättande av deltagarförteckning innan den första matchen inleds. I undantagsfall beviljas ytterligare dispens. Sådan dispens måste sökas genom att höra av sig i god till cupen på kolmardencup@krokeksif.se men absolut senast den 1 augusti 2019.

Bestraffningsärende

Grova bestraffningsärende kan föranleda att ärendet även tas upp inom lagets egna distriktsförbund för vidare bestraffning även efter Kolmården Cup. Detta har dock aldrig hänt i cupens historia och vi hoppas att vi slipper det i framtiden också.